Ne legyünk lemetszett szőlővesszők! – Napközis hittantábor

„Én vagyok az igazi szőlőtő...” (Jn 15,1) kezdetű szentírási idézettel tartottunk napközis hittantábort a tarjáni plébánián 2023. július 3-7. között. 

A táborozó gyermekek négy csoportra osztva az animátorok vezetésével vettek részt a programokon. Elfogadta meghívásunkat Takács Ferenc komáromi atya, aki a nyitószentmisét celebrálta és a mottónkhoz kapcsolódóan saját életéből vett példákkal előadást tartott.  Velünk volt a sportpályán, együtt ebédelt a gyermekekkel és megtekintette a kézműves alkotásokat, amelyeket Szentner Anitával készítettek a kicsik. Szőlő motívumokat festettek, így díszítették a tükröket. A tükör hátulján bölcs és lényeges gondolatokat olvashattunk. Emellett Anita a reggeli átmozgató torna felelőseként gondoskodott a testi egészségünk megtartásáról. 

A tábor hittanóráin olyan újszövetségi emberekkel ismerkedtek meg a gyermekek, akikre Jézus korában Őrajta kívül még érdemes volt hallgatni, követni. Keresztelő Szent Jánosról, Jézus előfutáráról, Jézusról és Szent Péter apostolról hallhattak részletesebben a táborlakók. Utóbbiról szóló órát Recsákné Hermann Andrea hittanár tartotta meg, amelyet összekapcsolt egy kis játékos mozgásos feladattal. 

A kápolnában litániát imádkoztunk, majd a fagylaltozás következett. Ellátogattunk a kálváriára is, ahol keresztutat jártunk, amelyen a gyermekek olvasták az elmélkedéseket. A sportpályánál a foci volt a legnépszerűbb elfoglaltság, de a szabadtéri edzőeszközöket is sokan vették birtokba. Kirándulós napjaink sora csendes esőben indult, de programunk átszervezésével az eső ellenére is minden megvalósult, amit elterveztünk. Tardoson András bácsi vezetésével megtekintettük a Rádiómúzeumot, és rengeteg érdekességet hallottunk a régi rádiókészülékekről. Némelyiket be is kapcsolta, hogy halljuk, mennyire tisztán szól. Furcsa volt fél évszázados készüléken napjaink rádiócsatornáját hallgatni. A tardosi templomban Zoltán atya kalauzolt körbe, majd indultunk a hegyre a Gorba Máriához már szép időben. Elimádkoztuk a rózsafüzért a kegyhelyen, és folytattuk utunkat egészen a siklóernyős pályáig, ahol az erdőből kiérve gyönyörű panoráma tárult elénk. A főtt ebédet az oviból Gröschl Nándorék hozták el egészen a Gorba tetőig, ahol padoknál, asztaloknál ülve elfogyasztottuk a finomságokat. A visszafelé úton megtekintettük a Hidegkutat, amelyből sajnos éppen csak csordogált a víz. Vértestolnáig már nem is gyalogoltunk olyan sokat, a kálvária dombról lefelé jövet a stációkat szemlélve jutottunk el a buszhoz. 

Másnap Tatára indultunk a Kálváriadombra, ahol a szoborcsoportnál imádkoztunk. Hála Havasi Bálint atyának, megtekinthettük a Szent Kereszt templomot is. Az Esterházy–kastélyban a tárlatvezetésen túl foglalkozáson vettek részt a gyermekek, amelyen csempéket díszítettek. Klauzenberger Mártonné Marika néni elmaradhatatlan pizzája Tatára is megérkezett. A Gröschl-házaspár és Szantner Gábor örömmel szolgálta fel a tóparton a sok kis éhes bendőnek. Azt követően hatalmas tóparti sétát tettünk egészen az Építők parkjáig, ahol ki-ki a játszótérre szaladt vagy éppen pecázott. 

Meghívott vendégeink sorába tartozott Sugta Klára művészetterapeuta, és az ő terápiás kutyusa, Dr. Simon. A gyermekek nagyon örültek a magyar vizslának, mindjárt meg is sétáltatták az udvaron. A közösségi házban pedig játékos foglalkozást tartottunk Dr. Simon részvételével. A Fekete-kő szőlőhegy sok érdekességet tartogatott. Tikkasztó hőségben gyalogoltunk ki Gröschl Nándor présházához, ahol a templomatya a szőlővel való bánásmód és borkészítés rejtelmeibe vezette be a táborozókat. A pince hűvösében kicsit megpihentünk, majd kipróbálhatták a borlopó használatát a gyermekek, természetesen vízzel. Kicsivel odébb a pincesoron Schneiderné Vali játékra invitálta a gyerkőcöket. Borítékokat kerestek mindenfelé, azután a borítékban lévő puzzle-t kirakták, a végső megmérettetés pedig a sorverseny volt. Köszönjük Valinak is a szívélyes fogadtatást és vendéglátást. 

Táborunk mottója a szentségimádásunk témája is, amelynek legfőbb mondanivalója, hogy ne legyünk lemetszett szőlővesszők, hozzunk gyümölcsöt, maradjunk meg a szőlőtőn, azaz Krisztusban! 

A napközis tábor nem jöhetett volna létre az animátorok, Málli Brigitta, Jóbi Anna, Molnár Anna, Schwarczinger Dávid, Szantner Áron és Szantner Kristóf, valamint a segítők Flenderné Ildikó, Szentner Anita, Gellért Judit, Goldschmidt Mariann, Izeli-Stark Katalin és Zoltán atya nélkül. Az étkezést a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. EKCP-KP-1-2023/1-000160-VAL jelű pályázat támogatta. 

Goldschmidt Éva táborszervező